Pilav recept met kip, perzik en rijst

28 10 2021 | Culinair

Pilav recept met kip perzik rijst MindandBeauty.nl

Amanda, wil je jouw pilav recept delen, want het ziet er zo lekker uit?! Nou, hier is ‘ie hoor! Laat ik voorop stellen dat ik geen foodblogger ben, maar ‘gewoon’ een huis, tuin en keukenprinses die in de keuken haar magic rondstrooit. Dit recept is al enige tijd in onze familie en werd ooit geïntroduceerd door ‘tante Nel’. Haar recept heb ik weer gekregen van mijn moeder en er inmiddels ook mijn eigen draai aan gegeven. In deze blog deel ik dit heerlijke pilav recept met je wat in 30 minuutjes (incl. voorbereiding) op tafel staat.

Benodigdheden pilav recept (4 personen)

Wat heb je nodig voor pilav? Zet de volgende dingen op je boodschappenlijstje:

  • 500 gram kipfilet
  • 500 gram uien
  • een groot blik perziken op sap of siroop (uitgelekt gewicht rond de 500 gram), je gebruikt zowel de perziken als 1 a 2 kopjes van het sap of de siroop
  • 140 gram tomatenpuree
  • rijst (witte snelkookrijst, volkoren rijst, wat jij lekker vindt!)
  • ketjap manis (1 kopje)
  • sambal oelek (naar smaak)
  • teentje knoflook
  • paprikapoeder (naar smaak)
  • peper (naar smaak)
  • zout (naar smaak)
  • olijfolie

Zie je die 500 gram die drie keer terugkomt? Super makkelijk om te onthouden 😉 Nou komt die 500 gram bij kipfilet, uien of perziken echt niet zo nauw hoor. Het kan ook prima wat meer zijn. En als ik je een tip mag geven: het snijwerk kun je het beste vooraf doen, dan kun je in één moeite door. Uiteraard hoeft dit niet, maar ik doe het vaak wel.

Pilav recept met kip perzik rijst benodigdheden

Kookmaterialen

  • scherp mes
  • snijplank
  • grote wok (voor de pilav)
  • pannetje (voor de rijst)
  • knoflookpers
  • spatel
  • vergiet
  • schaaltje
  • 2 kopjes (grootte van een koffiekopje) voor het sap of de siroop van de perzikken en voor de ketjap manis
  • theelepel

Hoe maak je pilav met kip?

Zet water op en bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking. Voor extra smaak aan de rijst kun je een kip- of groentebouillontablet toevoegen aan het water (maar dit hoeft niet). Begin met het snijden van de uien en verwarm ondertussen een grote wok met daarin een scheutje olijfolie. Bak de uien tot ze glazig zijn. Snijdt de kipfilet in kleine blokjes en voeg deze toe aan de glazig gebakken uien. Schep het mengsel regelmatig om.

Pilav recept met kip perzik rijst MindandBeauty.nl
Pilav recept met kip perzik rijst MindandBeauty.nl

Terwijl je de uien en kipfilet bakt, kun je de kruiden toevoegen. Ik gebruik daarvoor 1 theelepel paprikapoeder, beetje zout, flink wat peper en 3 theelepels sambal. Wij houden van redelijk pittig, dus begin met 1 theelepeltje sambal en voeg later eventueel nog toe. Voeg ook de tomatenpuree toe en meng het geheel door elkaar.

Pilav recept met kip perzik rijst MindandBeauty.nl
Pilav recept met kip perzik rijst MindandBeauty.nl

Als de kipfilet bijna gaar is, voeg je het uitgeperste teentje knoflook toe zodat je deze nog 1 minuutje kunt meebakken. Schenk daarna 1 kopje ketjap manis in de wok en 1 kopje opgevangen perziksap of -siroop. Breng het geheel al roerend aan de kook en kijk of de dikte van de saus naar wens is. De saus moet niet waterig zijn, maar ook niet heel dik. Is de saus te dik? Schenk dan nog een beetje perziksap- of siroop bij het mengels tot je de gewenste dikte hebt.

Pilav recept met kip perzik rijst MindandBeauty.nl
Pilav recept met kip perzik rijst MindandBeauty.nl

Proef de saus en voeg eventueel nog wat extra kruiden naar smaak toe. Door de ketjap manis en het sap of de siroop van de perziken kan het zijn dat je wat pit mist, dus voeg dan nog lekker wat sambal en peper toe. Is alles op smaak? Snijdt de perziken in blokjes en roer deze als laatste door het gerecht zodat ze meewarmen. En dat is het! Makkelijk toch?

Pilav recept met kip perzik rijst MindandBeauty.nl
Het pilav recept is hier een absolute favoriet. Wij eten er minimaal 2 dagen van met z’n tweetjes en je kunt de pilav saus ook prima invriezen voor later. En, je kunt er ook heerlijk mee variëren. Heb je toevallig nog een rode paprika liggen waar je niets mee doet? Die kun je prima toevoegen aan de pilav! Ook kinderen vinden pilav vaak heerlijk, omdat het een zoete smaak heeft. Let natuurlijk wel een beetje op met de sambal, want veel kids vinden pittig eten niet zo fijn (uitzonderingen daar gelaten!). Je kunt ook de sambal apart serveren.

Hopelijk heb ik je met dit recept geïnspireerd om pilav ook eens te proberen. Het is zo de moeite waard! Eet smakelijk!

Liefs,
Amanda

Volg op Bloglovin

Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Wietwijn: wijn met een groene twist

Wietwijn: wijn met een groene twist

Je leest het goed: wietwijn! De combinatie van wiet en wijn, wie had dat ooit gedacht, maar het bestaat. Een enthousiaste wijnboer en een ijverige wietkweker sloegen de handen in één om deze nieuwe all time...

Lees meer

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste blogposts!