Hoe kies je een goede wastafelkraan voor in de badkamer? 5 tips!

Witte badkamer met wastafelkraan van Tres kranen

Het uitzoeken van een goede wastafelkraan in de badkamer is soms zo simpel nog niet. Je hebt misschien net een prachtige badkamer uitgezocht, de tegels zijn gekozen de meubels besteld, maar dan… komen de details om de hoek kijken. De finishing touch! Zoals het uitzoeken van een mooie en goede wastafelkraan. Even zoeken op internet en je komt er al gauw achter dat er een wereld vol kranen is. Het is dweilen met de kraan open, hihi 😉 Toch is de redding nabij. Met behulp van prachtige voorbeelden van Tres Kranen geef ik je in dit artikel 5 tips om een goede kraan te kiezen. Na het uitzoeken van ons nieuwe badkamer weet ik inmiddels wel waar je het beste op kunt letten en wat erbij komt kijken.

– Advertorial –

Tres kraan wastafel met handen

Let op de stijl van de badkamer

Een goed uitgangspunt voor de wastafelkraan is om te kijken welke stijl badkamer je hebt of krijgt. Bij een badkamer die bijvoorbeeld geheel wit is met veel rechte lijnen past een moderne wastafelkraan erg goed. Maar heb je bijvoorbeeld een vintage badkamer dan zou een klassieke wastafelkraan erg geschikt zijn. Kijk dus eens goed naar de stijl van je badkamer. Hoe zou je die omschrijven? Landelijk, design, kleurrijk, industrieel of misschien zelfs luxe? Door de stijl als uitgangspunt te nemen, kun je gerichter kijken voor een goede en bijpassende wastafelkraan.

Gekleurde wastafelkranen an Tres Kranen

De hoogte van de kraan: wat is functioneel en staat mooi?

Als je de stijl helder hebt, kun je je afvragen hoe hoog je de kraan wilt hebben. Zo hebben wij bijvoorbeeld kommetjes die bovenop ons badkamermeubels staan. Hier hebben we duidelijk rekening mee moeten houden voor de hoogte van de kraan. Daarnaast wil je ook weer niet een te hoge kraan, want dan spettert het water alle kanten op. Kun je weer dweilen, haha! De verhouding is dus belangrijk voor het uiterlijk (past het bij elkaar) en voor het functionele (het gebruik) zodat je handen eronder passen. Dit kun je goed zien op onderstaande afbeelding met een voorbeeld uit de collectie van Tegel & Sanitairmagazijn.

Wastafelkraan zwart van Tres Kranen

Functionaliteiten van de kraan

Daarnaast, wat wil je dat de wastafelkraan kan? Is de kraan puur om je handen te wassen, dan heb je enkel koud water nodig. Dit noemen ze ook wel een fonteinkraan. Vind je het handig om zo nu en dan ook even een warm sopje te maken, dan is een kraan met warm en koud water prettig. Een kraan waar zowel warm als koud water uit kan komen, noemen ze en mengkraan. Nog iets waar je qua functionaliteiten over kunt nadenken is wat je fijn vindt qua bediening. Er bestaan namelijk kranen met één hendel of knop (hiermee regel je het warme en het koude water in één keer), maar er zijn ook kranen met twee knoppen waarbij je eigenlijk handmatig de temperatuur van het water regelt door zelf aan de twee knoppen te draaien. Dat duurt natuurlijk langer dan bij een kraan met slechts één hendel. Je bent daardoor dus meer tijd en water kwijt, wat weer niet waterbesparend is. Ook dat laatste kun je meenemen in je overweging. Voor onze badkamer hebben we gekozen voor een eenknops mengkraan.

Tres Kraan chroom voor wastafel

De stop van de kraan

Hier sta je misschien niet zo snel bij stil – heel goed dus dat je dit artikel leest! – want, wat wil je met de stop? Veel wastafels hebben een stop die je met een pen van je kraan kunt bedienen. Als de stop dicht is, kun je het water in je wasbak laten staan. Handig voor een sopje bijvoorbeeld 😉 Met het pennetje kun je daarna de stop weer openen om het water weg te laten lopen. Vind je dat pennetje niet handig, dan kun je ook kiezen voor een wastafel met clickwaste (een ander woord voor stop). Door op de clickwaste te drukken, sluit je de afvoer van het water. Hierdoor zijn er geen losse onderdelen zoals een zwarte stop nodig, wat er dus opgeruimd uitziet! Tegenwoordig zie je veel wastafelkranen zonder stop, omdat men de voorkeur geeft aan een clickwaste.

Tres kraan chroom met clickwaste

Schoonmaken

Het is niet het leukste werkje, maar wel noodzakelijk. Zelf ben ik altijd van het gemak, dus ook bij het uitzoeken van onze wastafelkranen vond ik de eenvoud waarmee ik de kranen kon schoonmaken belangrijk. Daarom hebben wij gekozen voor kranen met een redelijk strak ontwerp. Daar bedoel ik mee dat ze weinig gekke bochten of verborgen hoekjes hebben waar je lastig bijkomt. Lekker rechttoe rechtaan! Bij een kraan met veel details, weet je dus dat je naast een doekje misschien ook nog wel met een borsteltje de moeilijk bereikbare hoekjes moet schoonmaken.

Een goede wastafelkraan maakt echt het verschil in je badkamer. Dat ervaren wijzelf ook zo! Ik hoop dan ook dat ik je met deze tips heb geholpen bij het vinden van de juiste kraan in jouw badkamer. Heb je een vraag? Laat het me gerust weten in de comments. Wij hebben in elk geval nog geen dag spijt gehad van de tijd die wij in het uitzoeken van alle details, waaronder een kraan, hebben gestoken. Het eindresultaat telt en daar heb je (hopelijk) minstens jaren plezier van.

Wat voor kraan hebben jullie in de badkamer, of zou je graag willen hebben?

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:

Foto’s door Tres Giferia.

Volg op Bloglovin

13 thoughts on “Hoe kies je een goede wastafelkraan voor in de badkamer? 5 tips!

  1. Onze kraan is eigenlijk te hoog voor de wastafel, zet je hem te hard dan gaat het spatten, maar deze hoge kraan is nodig, voor de zorg die ik moet geven. Omdat de badkamer klein is, was dit de enige oplossing. Niet te hard aan zetten dus. Maar het is zeker zo dat dit echt iets is om over na te denken.

    1. Als je weet hoe je de kraan het beste kunt bedienen, dan heb je natuurlijk ook al iets gewonnen. Het geven van zorg gaat dan natuurlijk voor. Dan maakt het spetteren eigenlijk amper iets uit.

    1. Oh, dat snap ik heel goed. De toekomstige badkamer wordt er dus eentje die je makkelijk kunt schoonmaken. Zoveel kleine details is namelijk echt veel werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.