Breathe in breathe out – Gastblog door Lisanne

MindandBeauty.nl Breath in Breath out gastblog door Lisanne superyoga.nl

Lisanne van Superyoga.nl deelt vandaag een mooie blog over ademhaling. Wist je dat er verschillende ademhalingstechnieken zijn? Eén ding is zeker: deze blog lees je in één adem uit 😉

Ademen geeft ons leven, energie en rust. We kunnen best een tijdje zonder eten, slaap en zelfs even zonder water, maar zonder adem kunnen we niet. Het verschilt per persoon hoe vaak je adem haalt, waar de één 8 keer adem haalt per minuut kan de ander makkelijk op 15 zitten. Meer dan een paar minuten (voor de getrainde mensen onder ons) kunnen we als mens niet. Als je je ademhaling onder controle hebt, kun je je lichaam gerust stellen of juist energie geven. In de yogawereld wordt ademhaling ‘pranayama’ genoemd, prana staat voor levenskracht en yama voor uitbreiding.

Ademhaling helpt je lichaam en geest in de meest lastige periodes van je leven. Als je je ademhaling goed gebruikt, kun je rust en tevredenheid bereiken. Het is echter een kwestie van oefenen en geef jezelf alle tijd om te wennen. Elk begin is moeilijk en voordat het een gewoonte is moet je nu eenmaal doorzetten, geef dus niet te snel op! Er bestaat niet zoiets als de perfecte gemiddelde ademhaling, iedereen heeft zijn of haar eigen ademhaling. Als je een iPhone of iPad hebt, is de app Breathe+ een handige app waarmee je de snelheid van ademen kunt instellen en oefeningen kunt inplannen.

Vuurademhaling

Dit is een ademhalingstechniek waarmee je jezelf een goede boost geeft. Je geeft zuurstof aan je bloed en ontgift tegelijkertijd. Je brengt je zenuwstelsel tot rust en zelfs als je in je maandelijkse periode zit, kan deze techniek je helpen de pijntjes te verlichten. Probeer hem in de ochtend voordat je ontbijt. Start een paar keer met diep ademhalen, adem in even lange tempo’s snel in en uit via je je neus. Trekt je maag samen? Dan ben je op de goede weg. Pas deze techniek dagelijks een minuut of vier toe.

Viparita karani

Om helemaal tot rust te komen, ga je met je billen tegen de muur aan liggen. Je benen leg je recht omhoog tegen dezelfde muur. Blijf 15 minuten liggen en laat je gedachten voorbij schieten. Breng iedere keer je aandacht weer terug naar je ademhaling en het puntje van je neus. Haal rustig adem en veroordeel je gedachten niet. Als je last hebt van een koude of harde ondergrond kun je het beste een dikke yogamat kopen zodat je voldoende demping ervaart. Je voelt je na 10-15 minuten weer herboren.

Slaapopwekker

Moeite om in slaap te komen? Breng je adem en je bewustzijn naar je voeten. Focus je daarna op je kuiten en breng je adem en je bewustzijn daar naartoe. Ga op deze manier je lichaam en alle inwendige organen af totdat je bij je hoofd aankomt. Als je tegen die tijd nog niet slaapt, probeer je tijdens het uitademen alle zorgen en gedachten los te laten via je kruin.

Je adem inhouden kan een gevolg zijn van drukte of stress. Je staat continu onder druk waardoor je vergeet te ademen, je lichaam is uit balans. Naast bovenstaande ademhalingstechnieken werk je met yoga en mindfulness ook bewust en onbewust aan je ademhaling. Bij de yoga oefening ‘heart opener’ maak je ruimte voor je hart en goede energie. Je zorgt met deze houding dat je borstgebied meer ruimte krijgt waardoor je ademhaling rustiger wordt. Met behulp van een yoga bolster lig je comfortabel en voer je de oefening in de meest optimale staat uit. Observeer je lichaam, geest en ademhaling tijdens iedere yoga oefening. Als het niet goed voelt dan neem je een break en ga je na een paar keer rustig ademhalen weer verder.

Heb je wel interesse in ontspanning en je rust vinden maar gaan de ademhalingstechnieken je net te ver? Met deze simpele tricks kom je een heel eind!

  • Loop de trap in een wat sneller tempo dan je normaal doet op en af, je dwingt jezelf zo om aandacht te geven aan je ademhaling waardoor de focus van de opgelopen druk af is.
  • Maak een rustige wandeling buiten en besteed wat meer aandacht aan je ademhaling dan je normaal zou doen.
  • Haal een keer of 15 rustig adem door je neus en adem uit je door je mond, houd ongeveer 4 seconden per keer aan. Dit kun je doen als je wakker wordt (!), maar ook gedurende de dag als je de stress voelt oplopen.

Heb jij ervaring met een lastige ademhaling of adem jij juist van nature rustig?

Over Lisanne

Ik ben een vrolijk en ondernemend persoon die houdt van smoothies en reizen. Door structuur aan te brengen in mijn dag, voldoende water en groene thee te drinken en gezond te eten probeer ik zo gezond mogelijk te leven. Onder gezond eten versta ik heel veel groenten en eiwitten en af en toe wat fruit. Suikers, koolhydraten, e-nummers en verzadigde vetten probeer ik zoveel als mogelijk (het moet natuurlijk wel leuk blijven) te vermijden. Daarnaast doe ik rustig aan met alcohol en sport ik drie keer in de week, lig ik meerdere keren per week in de studio op mijn yogamat en ga ik elke werkdag thuis (even) op mijn yogamat liggen of pak ik mijn meditatiekussen erbij om tot mijzelf te komen. Ik ben altijd met mijn gezondheid bezig geweest, omdat ik steeds meer ziekten en kwaaltjes kreeg was ik er op den duur iedere dag mee bezig. Door verkeerde voorlichting ging mijn gezondheid juist averechts totdat ik in 2012 het roer heb omgegooid wat mij heel veel geluk heeft gebracht, waaronder mijn webshop Superyoga.nl!

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:

Foto door Oleksandr Pidvalnyi (pexels.com)

Volg op Bloglovin

14 thoughts on “Breathe in breathe out – Gastblog door Lisanne

  1. Een tijdje terug heb ik ademhalingsoefeningen gedaan. Best wel baat bij gehad in mijn werk in lastige situaties met fysieke agressie.

  2. Wat leuk dat jullie de tips zo fijn vinden :). Probeer eens een week lang iedere dag meerdere keren per dag wat oefeningen te doen en je zal het verschil duidelijk merken. Goed ademen is zó fijn, voor iedereen!

  3. Ik probeer af en toe bewuster adem te halen. Ik zit vaak hoog en moet meer naar mijn buik ademhalen. We doen het vaak automatisch maar juist dat zorgt voor ademhalen op een verkeerde manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.