Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

21 08 2015 | Persoonlijke ontwikkeling

Spiegeltje Spiegeltje aan de wand_Mindandbeauty.nl

Wat is er toch met ons aan de hand? Vrouwen (én mannen) maken zich er schuldig aan: het kijken in de spiegel zodra we er maar de kans voor krijgen. Ikzelf hoor ook bij deze ‘spiegeltje-spiegeltje-aan-de-wand-groep‘, om het beestje maar een naampje te geven. En dan heb ik het niet over één keer in de spiegel kijken, nee, ik denk dat we bewust of onbewust wel meer dan 20 keer per dag in de spiegel gluren. Als het niet meer is! Waarom is het zo verleidelijk om toch elke keer weer in die spiegel te kijken?

Oh, een spiegel. Gauw even mijn haar, make-up én kleding checken. Die spiegels krijgen elke dag wat te verduren. Bewust of onbewust kijken we er ontzettend vaak in. Is dat wel normaal? Ik heb werkelijk waar geen idee, maar wat me wel is opgevallen, is dat we nog heel creatief zijn in het vinden van een spiegel. Zeg nou zelf, wedden dat jij precies weet waar je moet zijn als je een spiegel nodig hebt? Natuurlijk weet je thuis waar de spiegels hangen, en op je werk waarschijnlijk ook, maar stel dat je in een onbekende stad bent en er vliegt iets in je oog. Zonder spiegel ga je dat er niet uitkrijgen. Mensen worden heel creatief als ze een spiegel nodig hebben.

Zo hebben we vrijwel allemaal wel een telefoon bij. Naast het maken van hilarische selfies kunnen we de camera ook gebruiken om onszelf te voorzien van een spiegel(beeld). Niet goed genoeg? We lopen naar de eerste de beste auto en maken dankbaar gebruik van de zijspiegels of een raam waarin we onzelf zien. Zit je in een restaurant, dan kan een lepel ook erg handig zijn. Ik spreek natuurlijk uit ervaring, hahaha… Wat is het meest rare voorwerp wat jij wel eens gebruikt hebt als “spiegel”? Zolang we onszelf erin kunnen zien, is alles prima. Of het nou een spiegel in de gang is of een raam waarin je jezelf kunt zien, de ‘spiegeltje-spiegeltje-aan-de-wand-groep’ spiegelt er op los. Als je stilstaat bij het feit hoeveel spiegels er op dit moment om je heen zijn, schrik je misschien. Bijvoorbeeld: het beeldscherm van je computer/laptop/telefoon, de spiegel aan de muur, de tv, het raam, een fotolijstje (want ja, ook daar kun je jezelf door middel van het glas in zien), je sieraden, het drinken wat je drinkt… en ga zo maar door. Veel ‘spiegels’ waar je misschien niet direct aan denkt.

Spiegeltje Spiegeltje aan de wand_Mindandbeauty.nl-2

Het lijkt ook wel of we het dagelijks leven zo hebben ingericht, dat er overal een spiegel binnen handbereik is. De auto heeft naast een binnenspiegel en zijspiegels ook nog een kleine spiegel in het zonneklepje zitten, veel make-up producten hebben een ingebouwd spiegeltje en het is vreemd als er in de WC geen spiegel hangt.

Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat we onszelf misschien wel teveel in de spiegel bekijken, dat we vergeten waar het eigenlijk omgaat. Soms kijk ik in de spiegel en denk ik, waarom eigenlijk? Ik heb net nog gekeken. Heb jij dat ook wel eens? Heb je je net opgemaakt, check je toch voordat je de deur uitgaat nog even of alles er goed uitziet. En zodra je in de auto stapt, doe je het gewoon nog een keer. Ontken het maar niet, je bent net zo schuldig als ik 😉 Het is een gewoonte geworden. Ik ga nou niet alle spiegels uit het huis bannen of ontwijken (hoe moet ik me anders opmaken?!), maar vond het wel belangrijk om hier eens over te schrijven. Is het echt nodig dat we zovaak in de spiegel kijken? Oké, er zijn mensen die wat vaker in de spiegel mogen kijken, maar misschien kunnen we van hen juist het meeste leren. We moeten onzelf op een andere manier een spiegel voorhouden. Onszelf confronteren met hoe we bezig met ons uiterlijk in plaats van de persoonlijkheid die er van binnen zit.

Ik hoop dat je de volgende keer dat je in de spiegel kijkt bewust naar jezelf kijkt. Niet naar hoe je make-up, haar of kleding zit, maar naar de persoon die daar in te spiegel te zien is. Hebben we die bevestiging keer op keer nodig door in de spiegel te kijken, of maken we onszelf dat wijs?

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk om te lezen:

Foto 1 door Josh Felise (Unsplash)
Foto 2 door Viktor Hanacek (Picjumbo)

Volg op Bloglovin

Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

3 Reacties

  1. Femke

    Haha..Ik denk dat ik één van de weinigen ben die dus bijna niet in de spiegel kijk. Maar, als ik in de spiegel kijk is dit inderdaad om te zien hoe mijn haar en/of make-up zitten haha!

    Antwoord
  2. Liesbeth

    Ik vergeet soms zelfs in de spiegel te kijken als ik mijn handen was in de toiletten 😀 Maar de camera op mijn gsm is wel een handig hulpmiddeltje als ik er opeens toch aan denk.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste blogposts!