How-to – Kwasten reinigen

3 08 2015 | Beauty & Mode, DIY & How-To

How to-kwasten reinigen-mindandbeauty.nl/

Grote wasjes, kleine wasjes, gooi ze in de wasmachine… what? No! Het reinigen van mijn kwasten doe ik met babyshampoo. Niet mijn favoriete klusje, maar wel eentje die moet gebeuren. Voor het behoud van de kwasten, maar ook vanwege de hygiëne. Zeker als je net zoals ik de kwasten dagelijks gebruikt. Er zijn verschillende manieren om kwasten te reinigen, maar vandaag laat ik je mijn favoriete manier zien die ook nog eens heel budget is. Watch and learn!

Waarom zou je je kwasten reinigen? Nou, heel simpel. Elke keer dat je een make-upkwast gebruikt, voor bijvoorbeeld het aanbrengen van foundation of blush, blijft er product achter in de kwast. Daarnaast zullen er ook dode huidcellen en bacteriën in de kwast komen, omdat de kwast in aanraking komt met je huid. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je kwast niet meer hygiënisch is om te gebruiken. Het is natuurlijk niet fris om een kwast vol oud product, dode huidcellen en bacteriën te gebruiken om je make-up mee aan te brengen. Dat zorgt voor veel onzuiverheden. Iiiiieeeh, het idee alleen al! Tijd om die kwasten eens even in bad te doen 😉

How to-kwasten reinigen-mindandbeauty.nl/

Het enige dat je nodig hebt is:

  • Lauwwarm water
  • Babyshampoo
  • Een handdoek(je) of keukenpapier/wc-papier
  • Een schaal of kom (bij voorkeur een witte)
  • (Optioneel) alcohol

Op de babyshampoo na, heb je vrijwel alle benodigdheden wel in huis. Ik gebruik standaard de babyshampoo van Zwitsal. Babyshampoo is milder dan andere shampoo’s en daarom ook niet agressief voor het reinigen van kwasten. Je kunt ook een babyshampoo van een ander merk gebruiken, net wat je fijn vindt. De babyshampoo van Zwitsal met 200 ml inhoud koop je al voor € 2,39 bij de supermarkt of drogist. En omdat je telkens maar een klein beetje nodig hebt, doe je er erg lang mee. Overigens kun je ook een gewone shampoo gebruiken, maar gebruik dan wel een milde shampoo zonder SLS en SLES.

How to-kwasten reinigen-mindandbeauty.nl/
Aan de slag! Vul een kom met lauwwarm water en doe daar een druppel babyshampoo bij. Let op dat het water echt lauwwarm is en niet warm/heet. Als het water te warm is, kan dit ervoor zorgen dat de lijm oplost en dan gaan de haartjes loslaten.

How to-kwasten reinigen-mindandbeauty.nl/

En nu wordt het leuk! Nouja, zoals ik al zei is het niet mijn favoriete klusje, maar een beetje kliederen met water kan best leuk zijn (hihi). Op bovenstaande foto zie je een poederkwast (Jane Rredale The Handi). Ik gebruik deze kwast vaak voor het aanbrengen van blush of bronzer.

How to-kwasten reinigen-mindandbeauty.nl/

Doop de kwast in het water en maak voorzichtig ronddraaiende bewegingen. Pas op dat alleen de haartjes van de kwast in het water komen en niet het hechtingsstuk van de kwast waar je de kwast vasthoudt. Ook dit kan ervoor zorgen dat de lijm loslaat en dat je kwast uiteindelijk kapot gaat. En dat willen we niet! Je kunt de kwast ook een beetje tegen de bodem of tegen de zijkant drukken, maar wel voorzichtig. Ga net zo lang door met ronddraaiende bewegingen tot het water donker is gekleurd.

How to-kwasten reinigen-mindandbeauty.nl/

Wat een verschil he! Het water is compleet bruin/roze. Pak schoon lauwwarm water en herhaal de handelingen tot er bijna geen verkleuring van het water zichtbaar is. Persoonlijk vind ik het fijn om een schaaltje te gebruiken dat wit is. Daardoor kun je beter zien of het water verkleurt.

How to-kwasten reinigen-mindandbeauty.nl/

Bij deze kwast heb ik drie keer nieuw water gepakt en daar een druppel babyshampoo ingegaan. Uiteindelijk kwam er geen product meer uit de kwast en bleef het water helder, zoals je hierboven ziet. Om ervoor te zorgen dat ook de babyshampoo uit te kwast is, spoel je de kwast voorzichtig uit onder de kraan met koud of lauwwarm water en knijp je het overtollige water uit de kwast door je duim en wijsvinger te gebruiken. Maar wel voorzichtig natuurlijk!

How to-kwasten reinigen-mindandbeauty.nl/

Vervolgens droog ik de kwast met behulp van een handdoek. Ik rol de kwast daar even in en knijp voorzichtig met duim en wijsvinger vanaf het handvat naar het uiteinde van de kwast. Zo komt het overtollige water in de handdoek en komt de kwast ook weer in vorm.  Daarna breng ik de kwast met mijn vingers verder in model. Wil je geen handdoek gebruiken of heb je even geen handdoek in de buurt, je kunt ook een stuk keuken- of wc-papier gebruiken.

How to-kwasten reinigen-mindandbeauty.nl/

En tada! Een schone kwast die we alleen nog maar hoeven te laten drogen.

How to-kwasten reinigen-mindandbeauty.nl/

Het is belangrijk om je kwast op de juiste manier te laten drogen. Het water moet er uit kunnen lopen, anders tast het de lijm aan. Als de kwast van hout is, kan het hout gaan rotten wat desastreus is voor de kwast. Ik zet daarom de kwast schuin tegen het (schone) kommetje aan wat ik gebruikt heb om de kwast te reinigen. Hierdoor kan het water uit de kwast lopen en neemt de handdoek het water op. De kwast heeft ongeveer 8 uur nodig om te drogen en daarom reinig ik de kwasten meestal ‘s middags of ‘s avonds, zodat ze gedurende nacht kunnen drogen en ik ze de volgende ochtend weer kan gebruiken. Je kunt de kwast gedurende het drogen ook een paar keer omdraaien, dit komt de kwast ten goede, maar het is niet per se noodzakelijk. Ga overigens niet in de weer met een föhn om de kwast sneller te laten drogen en leg gereinigde kwasten ook niet op de verwarming. Dat is echt heel slecht. Leg de kwasten op een niet-vochtige plaats en laat ze drogen aan de lucht. Om het helemaal af te maken zou je het handvat van de kwast kunnen afnemen met alcohol, dit is uiteraard optioneel.

In totaal ben ik nog geen 5 minuten bezig geweest met het reinigen van deze kwast, maar als een kwast viezer is, ben je waarschijnlijk iets langer bezig. Het is even een klusje, maar het is erg fijn om met een schone kwast weer aan de slag te gaan. Plus, de kwast ruikt ook nog eens lekker fris. Om zo lang mogelijk plezier van je kwasten te hebben, is het aan te raden om je kwasten regelmatig een goede schoonmaakbeurt te geven. Eens per week of eens per twee weken is een goed streven. Soms schiet het er bij mij ook wel bij in hoor (schaam, schaam), maar probeer er een routine van te maken. Uiteindelijk is het beter voor jezelf en je kwasten 🙂 Veel succes met reinigen!

Liefs,
Amanda

Deze artikelen vind je denk ik ook leuk:

Volg op Bloglovin

Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste blogposts!