Wat is SPF?

Wat-is-SPF-MindandBeauty.nl

Op je dagcrème, foundation, zonnebrandcrème en zelfs op je lippenbalsem zie je vaak de letters SPF staan. Maar wat betekenen die letters eigenlijk? En wat doet het? Ik heb het voor je uitgezocht.

We weten allemaal dat je je huid goed moet beschermen tegen de zon. De zon kan namelijk pigmentvlekjes, huidveroudering, rimpels of zelfs huidkanker veroorzaken als we onze huid niet voldoende beschermen. Hoe komt dat nou? Dat komt door de ultraviolette straling die de zon uitstraalt, ook wel UV-straling genoemd. Deze ultraviolette straling kan voor verbruining of verbranding van de huid zorgen. Zit je lekker in de zon en voel je je arm gaan gloeien? Jep, that’s the UV-straling working! Het zonlicht op aarde bestaat uit UVA- (95%) en UVB-straling (5%). Wat is het verschil? UVA-straling zorgt voor veroudering van de huid. Je leest dan ook regelmatig dat de A staat voor ‘Aging’. Daarnaast straalt UVA-straling door de wolken en door glas heen. Dus ook in de auto heb je te maken met UVA-straling! De UVA-straling dringt diep door in de huid en kan schadelijk zijn. UVB-straling daarentegen zorgt voor het bruin worden en verbranden van de huid, de B staat dan ook voor ‘Burning’. Deze straling dringt minder diep door in de huid en gaat niet door de wolken of door glas heen. Het is dus zaak om onze geliefde huidjes tegen zowel UVA- als UVB-straling te beschermen.

En daar komt SPF om de hoek kijken. SPF is namelijk de afkorting voor Sun Protection Factor (zonnefactor). De factor die je gebruikt, geeft aan hoelang je in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Dus als ik de hoogste factor gebruik, ben ik 100% beschermd? Nee, helaas is 100% bescherming niet mogelijk. Het product dat je gebruikt om jezelf te beschermen tegen de zon bevat ingrediënten die de UV-straling absorberen. Hoe hoger de factor hoe meer UV-straling er wordt geabsorbeerd. Zo wordt met factor 2, 50% van de UV-straling geabsorbeerd en met factor 50, 98%. Een behoorlijk verschil dus!

Maar hoelang ben ik dan beschermd tegen de schadelijke gevolgen van de zon? Daarvoor is een simpele rekensom. Je vermenigvuldigt het aantal minuten dat jij in de zon kunt blijven zonder te verbranden met de factor welke op het product staat. Ik gebruik vaak factor 50 als ik op vakantie ga, omdat ik eigenlijk al na 15 minuten verbrand. Dit zou betekenen dat ik 15 x 50 = 750 min/12,5 uur in de zon kan zonder te verbranden. Toch is dit niet helemaal waar. Er zijn een paar aspecten waar je rekening mee moet houden, wil je goed beschermd zijn en blijven, namelijk:

  • De activiteiten die je onderneemt
    Neem je een lekkere duik in het zwembad of ga je een rondje hardlopen? Smeer je daarna opnieuw in. Door water en zweet ben je niet meer optimaal beschermd. Of er nu waterproof op het product staat of niet, lekker smeren!
  • De hoeveelheid product die je nodig hebt
    Dun laagje smeren en klaar? Dus niet! Je hebt behoorlijk wat product nodig wil je de factor volledig benutten. Smeer je te dun dan kan het zijn dat je van SPF 50 maar een bescherming hebt die gelijk staat aan SPF 12,5. Smeer dus een goede laag op!

Het is een uitgebreider artikel geworden dan ik had gedacht, maar ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Geniet dus lekker van de zon, maar bescherm je huid wel de juiste SPF!

Welke SPF gebruik jij?

Liefs,
Amanda

Volg op Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.