Reanimatie – wat kan jij doen?

26 06 2015 | Persoonlijke ontwikkeling

demonstratie 1 - fotograaf Sander Croese

Foto gemaakt door fotograaf Sander Croese

Jullie raden nooit wat ik vorig jaar kreeg voor Kerstmis. Goed, ik zal het maar gelijk zeggen. Een reanimatiecursus. Geloof het of niet, maar het was het beste cadeau wat ik me kon voorstellen. Ik vertel je graag waarom!

Met Kerstmis zoeken wij graag onze familie op. Gezellig samen kerst vieren. Iedereen bij elkaar. Mooie kleren aan en lekker eten. Ik vind de kerstdagen heerlijk en geniet er dan ook erg van. Naast het lekkere eten en de gezelligheid zijn er ook altijd cadeaus. Het ene cadeau nog mooier verpakt dan het ander. Ik ben altijd benieuwd wat er in al die mooie pakjes zit. Vorig jaar zijn we erg lang bezig geweest met het uitpakken van al die pakjes. En wat zijn we verwend. Maar wat niemand had zien aankomen was nog een laatste cadeau voor ons allemaal. Een reanimatiecursus van het Rode Kruis. Iedereen schoot spontaan in de lach en prees de originaliteit, maar het was het beste cadeau van allemaal! Ik leg je graag uit waarom ik er zo over denk.

Stel je voor… (ook al zijn er nu tropische temperaturen voorspeld ;))
Ik weet natuurlijk niet hoe jullie kerst vieren, maar ik ga er voor het gemak even vanuit dat dit er ongeveer hetzelfde uitziet als bij mij: iedereen mooi aangekleed, gezelligheid, lekker eten en vooral heel veel lachen. Wat het helemaal af zou maken, is een vers pak sneeuw buiten en een open haard binnen. Je geniet van elk moment en maakt plezier. Iedereen heeft het naar z’n zin. Het ultieme kerstgevoel. Zie je het al voor je? Niets maakt deze kerst nog stuk. Totdat je een harde dreun op de grond hoort, achterom kijkt en weet dat het foute boel is. Op de grond ligt één van jouw dierbaren. Je vriend, vriendin, vader, moeder, opa, oma, tante, oom, neef of nicht. Is er nog een ademhaling? Wat moet je doen? 112 bellen! Maar wat doe je totdat de ambulance er is…? Juist, dat is het moment dat een reanimatiecursus het verschil kan maken. Voor jou en voor jouw dierbaren.

Foto gemaakt door fotograaf Sander Croese

Foto gemaakt door fotograaf Sander Croese

Reanimatiecursus volgen
Het voorbeeld wat ik hierboven geef, kan hard aankomen. Toen ik erover nadacht, kwam het bij mij ook behoorlijk binnen. In eerste instantie wilde ik er helemaal niet bij stilstaan. Maar, het is wel de realiteit. Het kan gebeuren en als het gebeurt, wil ik weten wat ik moet doen! Ik wilde niet de persoon zijn die 112 belde en vervolgens de eindeloze seconden zag wegtikken. Nee, mooi niet. Die reanimatiecursus van het Rode Kruis greep ik met beide handen aan.

Theorie
Ik volgde de reanimatiecursus in Brielle op 2 avonden. Ik verwachtte dat we gelijk zouden beginnen met het oefenen van reanimeren, maar dat was niet het geval. We kregen een uitgebreid theoretisch gedeelte ter voorbereiding op het daadwerkelijk reanimeren. Ik leerde belangrijke aspecten, zoals dat:

  • de overlevingskans met 50 tot 70% stijgt wanneer omstanders reanimeren en een AED gebruiken
  • de hersencellen na 6 minuten zonder zuurstof onherstelbaar zullen beschadigen

Bizar! Dus als de ambulance niet binnen 6 minuten is gearriveerd, is er al een beschadiging van de hersencellen. Wat is nou 6 minuten? Dit motiveerde mij nog meer om de reanimatiecursus succesvol af te ronden. Onze leraren brachten de theorie op een fijne en luchtige manier, ondanks dat het best een zwaar onderwerp is. Ik vond dat persoonlijk erg prettig. Er werd meer dan voldoende ruimte geboden voor het stellen van vragen die vervolgens voor interessante discussies zorgden, zoals:

  • Wanneer moet je beginnen met reanimeren?
  • Wat als het slachtoffer op een gevaarlijke plek ligt, mag je het dan verplaatsen?
  • Als iemand ‘reanimeer mij niet’ op zijn borst heeft staan of een ‘reanimeer mij niet-kettinkje’ draagt, mag je dan stoppen met reanimeren?

Allemaal vragen waar je in eerste instantie niet snel bij stilstaat, maar die tijdens een reanimatiecursus wel behandeld worden. Het is fijn om te weten waar je aan toe bent en hoe je moet handelen in verschillende situaties. Een dikke plus voor het Rode Kruis dus!

Praktijk
Alleen theorie behandelen is natuurlijk niet voldoende. Tijdens de 2 avonden oefenden we ook verschillende aspecten van reanimatie en leerden we dat onze eigen veiligheid voorop staat. De stabiele zijligging is nu een eitje! En natuurlijk gaat het een keer fout bij het oefenen, omdat we een stap in het proces vergeten, maar gelukkig maakt dat niet uit. Niets doen is pas fout. Als we de stabiele zijligging onder controle hebben, gaan we over op reanimeren. Mister handsome (ja, ik bedoel de oefenpop, hihi) wordt erbij gehaald en stap voor stap leren we de stappen. Is alles veilig? Is het slachtoffer aanspreekbaar? Haalt het slachtoffer nog adem? Nee? Alarmeer en begin met reanimeren! En dan kun je je borst natmaken, want reanimeren is een serieuze workout. En met serieus, bedoel ik dan ook echt serieus. Het is zwaar. Misschien wel bloed, zweet en tranen in het echt, maar onderschat het niet. Het lijkt misschien makkelijk, maar als je 10 minuten bezig bent, weet je wel beter. Na 5 minuten deden mijn handen in elk geval al zeer. De belangrijkste regel is 30/2. 30 keer drukken en 2 keer beademen. Zorgen dat de bloedcirculatie opgang blijft. Ik weet zeker als de ambulance arriveert en de hulpdiensten nemen de reanimatie over, dan ben je blij toe. Het maakt overigens niet uit of je klein of groot bent. Je zou denken dat iemand die wat groter is, makkelijker kan reanimeren, maar niets is minder waar. Ik ben echt niet groot met mijn 1.65 m, maar ook ik kan reanimeren. De kunst is om je armen gestrekt te houden en je bovenlichaam gebruiken als gewicht. Het gaat vanzelf! En met de tips die je krijgt tijdens de cursus voel je je ook zelfverzekerd.

Foto gemaakt door fotograaf Sander Croese

Foto gemaakt door fotograaf Sander Croese

En, hoe zit dat dan met een AED? Ook daar oefen je mee tijdens de cursus. Ik had wel eens van een AED gehoord, maar er nog nooit mee gewerkt. De AED vertelt je letterlijk wat je moet doen en helpt jou tijdens het reanimeren. Wat ik zelf erg prettig vind, is dat ik nu weet hoe een AED werkt. Ik heb hem een paar keer gebruikt en weet wat ik kan verwachten. Als je nog nooit een AED hebt gebruikt, verlies je onnodig veel tijd omdat je niet weet waar je moet beginnen. Zit er überhaupt een startknop op? Nooit over nagedacht? Precies! Reden genoeg om misschien ook wel een reanimatiecursus te gaan volgen.

Wil je zelf ook een reanimatiecursus volgen?
Dat kan en super dat je dat wilt doen! Meer informatie over het Rode Kruis of de mogelijkheden voor een reanimatiecursus kun je vinden op de website van het Rode Kruis. Op de website vind je onder andere cursusdata -en locaties.

Slotwoordje
Zo, een hele lap tekst, maar ik ben echt heel blij dat ik de reanimatiecursus bij het Rode Kruis heb gevolgd. Het heeft me doen beseffen dat het een verschil kan maken als je weet wat je moet doen. Een beter cadeau kon ik me dus niet wensen! Zeker niet omdat ik nog heel vaak Kerstmis wil vieren met al mijn dierbaren. Ik hoop dat jullie daar net zo over denken en ik jullie gemotiveerd heb om zelf een cursus te gaan volgen. Als je een vraag hebt over mijn ervaringen of het volgen van een reanimatiecursus, stel ze dan gerust bij de reacties. Ik beantwoord jouw vragen graag!

Bedankt voor het lezen.

Liefs,
Amanda

Volg op Bloglovin

Amanda de Bruin

Amanda

Als ultieme huismus en ambitieuze vrouwelijke ondernemer is mijn belangrijkste doel om andere like minded te empoweren. Ons leven, onze regels.

Dit vind je ook leuk!

Let me know wat je denkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwste blogposts!